Menu
Apiterra / Ingrediente naturale

Extractul de salcie, un ingredient minune în produsele cosmetice

Ne plac ingredientele naturale – nu mai e un secret. Dar ne plac și mai mult ingredientele naturale care au ecou, care au o istorie fascinantă în spate: astăzi îți vorbim despre extractul de salcie. Extractul de salcie este folosit încă de la începuturile tuturor timpurilor în cosmetică.

Există dovezi științifice care atestă că, acum 2000 de ani, în China și Grecia, extractul de salcie era folosit pentru ameliorarea durerilor și pentru tratarea înțepăturilor de insecte. Primele studii clinice care s-au făcut despre extractul de salcie datează din secolului al XVIII-lea, în Londra. Astăzi, extractul de salcie este printre cele mai documentate ingrediente din istorie.

Dacă te numeri printre cele cu ten acneic și te confrunți cu apariția coșurilor, probabil ingredientele precum sâmburii de caise sau propolisul nu îți sunt străine. Însă cât de multe știi despre extractul de salcie? Această plantă acționează ca un acid blând, care curăță tenul, elimină celulele moarte și îndepărtează excesul de sebum – ceea ce face extractul de salcie ideal pentru tenul acneic. 

Ce este extractul de salcie 

Extractul de salcie este supranumit „aspirina naturii” este un ingredient derivat din mai multe tipuri de sălcii. Acest ingredient este o sursă naturală de salicină, un ingredient puternic antiacneic. Datorită concentrației sale de salicină, extractul de salcie este un ingredient antibacterial și antiinflamator, având o serie de beneficii pentru toate tipurile de ten. 

Acest „acid salicilic” al naturii are atât beneficii pentru ten, cât și pentru întreg organismul, fiind folosit și ca un supliment natural. Extractul de salcie nu are contraindicații, iar numărul persoanelor care au alergie la acest ingredient este extrem de redus. 

Ce conține extractul de salcie 

Extractul de salcie are la bază este un ingredient atât de versatil și benefic datorită compoziției pe care o are. „Aspirina naturii” are la bază patru componente esențiale pentru piele: 

Salicina

Numită și „acidul salicilic natural”, salicina are proprietăți anti-inflamatorii excelente. În cosmetică, salicina reduce acneea și iritația, fiind bine tolerată de majoritatea tipurilor de ten. De asemenea, ajută și la controlul sebumului și la eliminarea celulelor moarte – tenul rămâne catifelat, luminos și sănătos.

Polifenoli 

Polifenolii sunt fitonutrienții (nutrienții găsiți în plante) cu proprietăți excelente antioxidante. Polifenolii luptă împotriva radicalilor liberi și reduc semnele îmbătrânirii. De asemenea, polifenolii sunt ultra-hidratanti, motiv pentru care extractul de salcie este un ingredient ideal și pentru tenul uscat. 

Tanină

Extractul conține și o cantitate semnificativă de tanină, o substanță organică extrem de astrigentă. Taninul reduce vizibil porii și oferă atât elasticitate, cât și fermitate pielii. De fapt, această componentă face extractul de salcie potrivit pentru tenul matur: estompează aspectul liniilor fine. 

Beneficiile extractului de salcie pentru ten 

În primul rând, e bine de știut că ingredientul-vedetă de azi, „aspirina naturală” este un ingredient iubit și pentru beneficiile pe care le are asupra întregului organism: 

  • reduce febra și este un aliat de încredere în răcelile ușoare, susținând sistemul imunitar
  • îmbunătățește sănătatea oaselor, eliminând durerile articulare, reumatice și musculare, fiind potrivit mai ales pentru sportivii de performanță
  • îmbunătățește sănătatea sistemului respirator și este recomandat în cazul alergiilor la praf. 

Iar acum, ce ne place nouă cel mai tare: îngrijirea pielii. Și în ce privește îngrijirea tenului acest extract natural are o serie de beneficii impresionante, ajutând pielea să rămână sănătoasă și uniformă, redându-i strălucirea naturală. Ideal pentru toate tipurile de ten, extractul acesta natural este un ingredient-minune mai ales pentru tenul acneic, datorită proprietăților sale antibacteriene. 

Extractul de salcie exfoliază

Extractul exfoliază blând, acesta fiind un pas necesar în fiecare rutină de îngrijire a tenului. Datorită salicinei, extractul de salcie oferă o exfoliere blândă, dar eficientă, lăsând la iveală o piele catifelată și sănătoasă. 

Exfolierea este vitală pentru un ten luminos, deoarece ea e responsabilă de eliminarea celulelor moarte. Și deși este un exfoliant puternic, extractul de salcie este și blând totodată: acesta nu agresează pielea.

Rol calmant

Extractul acesta natural are efect antiinflamator, deci calmează roșeața și tenul iritat. Datorită acestei proprietăți, extractul de salcie este ideal inclusiv pentru tenul sensibil. Un ten sensibil are obligatoriu nevoie de ingrediente blânde, cu rol calmant, ingrediente care să repare bariera de protecție a pielii, iar extractul acesta natural asta face: creează un film protector pe ten, ținând la distanță acțiunea factorilor de mediu. 

Micșorează aspectul porilor

Datorită rolului rău astringent, extractul reduce aspectul porilor, făcându-i să pară mai mici. De asemenea, extractul de salcie ajută la diminuarea și reducerea apariției punctelor negre și albe. Această proprietate face salcia un ingredient-minune mai ales pentru tenul gras sau acneic, tipuri de ten care se confruntă adesea cu aspectul de „pori dilatați”. 

Controlează sebumul

Extractul de salcie este ideal pentru tenul gras, mixt și acneic și pentru că reglează datorită proprietăților sale, extractul de salcie ajută la diminuarea uleiurilor din piele. Mai mult decât atât, cu cât tenul produce mai puțin sebum, cu atât nu ne vom mai confrunta cu acel aspect de „piele care lucește”, mai ales în zona frunții și a nasului. Iar punctele albe, negre și coșurile vor fi ținute sub control, salcia prevenind apariția lor. 

Previne îmbătrânirea

Este un ingredient cu rol anti-îmbătrânire: previne apariția ridurilor și estompează aspectul liniilor fine, stimulând reînnoirea celulară. Potrivit și unui ten matur, salcia are proprietatea de a fi antioxidant, ceea ce are rol în diminuarea efectelor nocive ale razelor UV: estompează nu doar liniile fine și ridurile, ci și petele hiperpigmentare cauzate de soare. 

Hrănește pielea

Fiind un ingredient antioxidant și nutritiv, acesta hidratează în profuzime, având rol hrănitor. Întocmai proprietății sale de hidratare, extractul e ideal pentru tenul sensibil sau cu diferite afecțiuni, precum rozaceea sau eczema ușoară. Toate tipurile de ten au nevoie de hidratare, mai ales în sezonul rece – de aceea salcia este un ingredient-minune în cremele hidratante, lăsând fața catifelată pe termen lung. 

Extractul de salcie – cui i se potrivește?

La Apiterra, îndrăgim extractul întocmai pentru că este un ingredient versatil. Asta înseamnă nu doar că este ușor de încorporat în rutina de îngrijire, ci și că este potrivit tuturor tipurilor de ten, având beneficii pentru majoritatea problemelor pielii. 

Extractul de salcie pentru tenul uscat

Salcia este un ingredient extrem de hrănitor și emolient, ceea ce îl face potrivit și pentru tenul uscat, pentru că îl va hidrata în profunzime. În plus, extractul va reuși și să protejeze pielea împotriva factorilor de mediu.

Pentru tenul sensibil 

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și antioxidante, extractul de salcie își poate găsi locul și în rutina de îngrijire a tenului sensibil. Acest ingredient va reduce roșeața și va calma iritațiile, reparând bariera de protecție a pielii. 

Pentru tenul matur 

Acest ingredient natural contribuie la procesul de reînnoire celulară – asta înseamnă ca va estompa liniile fine și ridurile, având rol anti-îmbătrânire. De asemenea, proprietățile sale antioxidante contribuie și la reducerea petelor hiperpigmentare și a liniilor fine. 

Extractul de salcie pentru tenul acneic 

Deși este potrivit tuturor tipurilor de ten, cu siguranță acest extract se înțelege cel mai bine cu tenul predispus la acnee. Proprietățile sale antiinflamatoare, antibacteriene și astringente ajută la estomparea semnelor post-acneice, dar și la prevenirea apariției altor coșuri. 

Rutina de îngrijire a tenului acneic cu extract de salcie

În acesest ingredient se găsește un conținut ridicat de salicilați naturali care ameliorează inflamațiile și roșeața, făcând din acest ingredient unul minune pentru tenul acneic. Antimicrobian, antiinflamator și astringent, acest extract reduce apariția coșurilor și contribuie la estomparea semnelor post-acenice. La Apiterra, am creat o întreagă gamă anti-acneică care are la bază acest ingredient natural. 

  1. După ce ți-ai curățat tenul cu un produs specific, aplică o loțiune tonică antiacnee cu lăptișor de matcă și miere de manuka BIO, îmbogățită cu extractul natural de salcie. Loțiunea tonică este un pas necesar în rutină, deoarece pregătește tenul pentru tratamentele care urmează a fi aplicate. Loțiunea antiacnee reduce roșeața și iritațiile, având efect antibacterian și calmant. 
  2. În tratarea tenului acneic ai nevoie și de un tratament care să adreseze întocmai acestei afecțiuni ale pielii. Un ser antiacneic în care se regăsește și extractul acesta natural va preveni apariția coșurilor și va reduce semnele celor deja existente, având totodată și rol calmant. 
  3. În finalul rutinei, ai nevoie de o cremă hidratantă care să sigileze tratamentul aplicat anterior. Extractul de salcie este un ingredient nutritiv, intens hidratant, așa că pielea ta va rămâne catifelată și hrănită în profunzime.  

Extractul de salcie în măștile naturale

Dacă îți dorești un moment de răsfăț în weekend sau poate o pauză de la job într-o săptămână agitată, o mască facială e cu siguranță soluția ideală. Alături de salcie și alte ingrediente naturale, poți obține o mască de față care să fie nu doar un moment de răsfăț, ci și un aliat în problemele pielii tale. 

Mască facială cu extract de salcie și argint coloidal 

Dacă vei combina câteva picături din extractul și argintul coloidal, alături de glicerină vegetală de tip cremă, vei obține o mască de față cremoasă; aplică amestecul pe ten și lasă-l 15 minute, după care masează până când acesta e absorbit în piele. 

Atât extractul, cât și argintul coloidal, au efecte antiinflamatoare, ceea ce face această mască ideală pentru un ten iritat sau cu roșeață. 

Mască facială cu extract de salcie și argilă verde 

Amestecă extractul de salcie cu două linguri de argilă verde pudră – vei obține o mască naturală normalizantă, ușor exfoliantă. Argila naturală absoarbe impuritățile și reduce imperfecțiunile, în vreme ce salcia curăță eficient și uniformizează pielea. 

Clătește masca de pe față după 15 minute și bucură-te de un ten uniform, mat și fără puncte negre. Masca aceasta este ideală pentru tenul gras sau acneic. 

Mască facială cu extract de salcie, miere și tea tree

Această mască de față se obține combinând salcia cu uleiul de tea tree (arbore de ceai) și miere. Aplică masca pe ten și las-o pentru 10-15 minute, apoi clătește cu apă călduță. Extractul și uleiul de arbore de ceai sunt ideale pentru tratarea și prevenire coșurilor, iar mierea de albine din această mască oferă hidratarea de care are tenul tău nevoie. Rezultatul? Ten hidratat, fără imperfecțiuni.

La Apiterra, credem în puterea ingredientelor naturale – iar salcia se numără cu siguranță printre ingredientele noastre favorite. Și pentru că ne place atât de mult, vrem să îl facem cât mai cunoscut – merită mai multă apreciere decât are acum. Antibacterian și antiinflamator, acest extract este printre ingredientele cele mai versatile, împrietenindu-se cu orice tip de ten. Nu uita: natura e dulce – iar pielea ta merită să o hrănești cu ingrediente naturale. 

No Comments

    Leave a Reply